04-822-6466

בוררויות

בתי המשפט עמוסים באופן בל יתואר, כאשר מדי שנה נערמים אלפי תיקים על שולחנם של השופטים. המערכת המשפטית כורעת תחת הנטל – משמעות הדבר: הדיונים נמשכים תקופה ארוכה מבלי שניתן בהם פסק דין. הליכי בוררות וגישור הם הליכים אלטרנטיביים ליישוב סכסוכים, שמאפשרים לסיים את הסכסוך בצורה מהירה הרבה יותר.

מהו הליך של בוררות? 

הבוררות הנה הליך שיפוטי פרטי המכריע בסכסוך על יסוד חוק הבוררות התשכ"ח – 1968, במסגרתו הצדדים קובעים מי יהיה הבורר ומה יהיו סמכויותיו, ולאחר מכן הבורר משמש כשופט בין הצדדים ומגיע לפסק דין מחייב. ניהול הליכי בוררות מצריכים היכרות הן עם הדין הספציפי שחל על הליכי בוררות, והן עם הדין הכללי המסדיר את הסכסוך עצמו. בכפוף לניהולו של ההליך באופן תקין ניתן לאשר את פסק הבוררות כפסק דין בבית משפט ולאכוף אותו כפסק דין של בית משפט.

 

יתרונות הליך הבוררות על התדיינות בבימ"ש:

פרטיות – הליך הבוררות פרטי. הוא מאפשר את ניהול המשפט בשקט תעשייתי בשונה מניהול פומבי בבית משפט. הליך הבוררות מסייע בדרך כלל גם על שמירת צנעת הפרט.

סודיות – רבים נוטים לחשוב בטעות כי הליך הבוררות סודי. זו לא ברירת המחדל שכן חוק הבוררות אינו כולל תנאי שכזה. צדדים המעוניינים בשמירת סודיות יכולים להסכים על כך בישיבת הבוררות הראשונה, או כבר בהסכם הבוררות בכתב שביניהם, כמובן בכפוף לעניינים המחייבים גילוי כדוגמת התערבות בית משפט במקרים מסוימים לאישור פסק הבוררות.

זמינות – הליך הבוררות זמין בהרבה מזה של בית משפט. בעוד יכול ודיון ראשון בבית משפט ייקבע לעוד מספר חודשים הרי דיון בבוררות יכול ויתקיים כבר בשבוע הבא. מכאן שניתן לקצר בהרבה את לוח הזמנים הכרוך בהתדיינות בבית משפט. 

קיצור תקופת ההתדיינות – הליך בוררות עשוי להיות קצר בהרבה מהליך בבית משפט. יחד עם זאת, הדבר כפוף לכך שהצדדים והבורר יהיו מעוניינים בכך. בנוסף גם ניתן לתכנן הליך בוררות מראש באופן שהצדדים יידעו מתי יינתן פסק הבוררות או שלכל הפחות אבני הדרך המרכזיות בהליך זה יהיו ידועות ומוסכמות מראש. הכלי הנוסף שיש בו כדי לקצר הליך בוררות הנו כלי היצירתיות. בישיבת מטרה ניתן להגדיר הליכי בוררות יצירתיים וחדשניים שיש בהם כדי לקצר את לוח הזמנים. 

יצירתיות – מאחר והבוררות פטורה מכללי פרוצדורה רבים ונוקשים בבית משפט היא מאפשרת גם מרחב יצירתי רב. הרבה בוררויות בישראל מתנהלות במתכונת דומה לזו של בית משפט. 

יחד עם זאת, ניתן ואף רצוי לנהל בוררויות באופן שאינו מהווה חיקוי לבית משפט, ובכלל זאת בוררות אקספרס המאפשרת ניהול מהיר מאוד של ההליך בתנאים מסוימים, בוררות מומחים בשניים בתיקים מקצועיים (למשל עו"ד ומהנדס/עו"ד ושמאי/ עו"ד ורו"ח), "בוררות היברידית" (על יסוד מתכונת בוררות Last Offer Arbitration  ובשילוב הליך גישור מקביל) ועוד.  

חיסכון בעלויות – חיסכון בעלויות בבוררות אפשרי אך אינו בגדר הכרח. יכול והבוררות תהא יקרה יותר מן האגרה המשולמת לבית משפט אך מה באשר לחיסכון של 3 שנות התדיינות? המבחן הנכון הוא עלות/תועלת. במודלים היצירתיים של הבוררות ניתן לייצר הליך אפקטיבי מאד מבחינת עלות.

לעומת זאת אם הצדדים יהיו מעוניינים בניהול 30 ישיבות בוררות, דבר שבכל מקרה לא היה ניתן לקיימו בבית המשפט, הרי שעלות הבוררות תהא גבוהה מעלות בית משפט. מעבר לכך, בעוד שיש בידי בורר ליתן את דעתו לתיק באופן יסודי ביותר, הדבר אינו ברור מאליו בבית משפט. 

בוררות בשניים 

שיטה זו אשר פותחה לראשונה על ידי עו"ד רונן סטי "במושב הדין", מציגה את "הרפואה הפרטית" לסכסוכים משפטיים. שיטה זו מציגה מנגנון ייחודי של 2 בוררים (או 2 מגשרים) בצוותים קבועים לפתרון סכסוכים מקצועיים בתחומים שונים. 

בשיטה זו, יו"ר ההרכב הנו עו"ד ד"ר דורון דנינו, והבורר הנוסף הנו מקצועי בתחומו: רופא, רו"ח, מהנדס, שמאי, קבלן, אקטואר, או בעל מומחיות אחרת. המומחים עימם מקיים עו"ד דנינו את הליכי הבוררות בשניים בולטים בתחומם ובעלי מוניטין ראויים. 

אם אתם עומדים לנהל בבית משפט סכסוך מקצועי, כזה המחייב חוות של מומחים כהערכת שווי של חברות, ביצוע התחשבנות בין שותפים, ליקויי בנייה, חשבון סופי בפרויקט בניה, הערכת שמאי, חו"ד רופא, הערכת אקטואר או אחר, קחו בחשבון את ההליך הבא: כתב תביעה, כתב הגנה, כתב תשובה, דיון מקדמי וניסיון גישור, גילוי מסמכים, שאלונים, תצהירי עדות ראשית והגשת חוות דעת מומחים מטעם כל צד, דיון משפטי נוסף ומינוי מומחה מטעם בית משפט כדי לגבש חוות דעת על חוות הדעת שהגשתם (בינתיים חשיבותן עלולה לרדת לטמיון), הליכי חקירות נגדיות שלכם, של המומחים ובעיקר של המומחה מטעם בית משפט, סיכומים ופסק דין. נשמע מתיש, לא? 

בוררות בשניים משלבת בין הגורם המשפטי לגורם המקצועי. ניהול הבוררות בפני בורר עו"ד יחד עם בורר מומחה תחום, בוחנת באופן רחב יותר של הסכסוך וחוסכת שנים רבות של התנהלות בבית משפט; בוררות בשניים חוסכת בדר"כ את הצורך במינוי מומחה מטעם הבורר, דבר הכרוך בממון רב; בסכסוכים גדולים ניתן לסיים את הליך הבוררות בעלות שאף נמוכה מעלות האגרה בבית משפט ובהתנהלות יעילה.

הליכי הבוררות בשניים מתנהלים בשיתוף פעולה מלא בין הגורם המשפטי לגורם המקצועי, כאשר במקרה של חילוקי דעות בין הבוררים עמדת המשפטן תהא המכרעת. 

בוררות ברוח ההלכה:

שיטה זו אשר פותחה לראשונה על ידי הרב עו"ד ד"ר דורון דנינו, "במושב הדין", מציגה את "הרפואה ההלכתית" לסכסוכים משפטיים. שיטה זו מציגה מנגנון ייחודי של 2 בוררים (או 2 מגשרים) בצוותים קבועים לפתרון סכסוכים מקצועיים בתחומים שונים. 

בשיטה זו, יו"ר ההרכב הנו עו"ד ד"ר דורון דנינו (אשר בעצמו מחזיק בהסמכה לרבנות), כאשר הבורר הנוסף הנו רב מוסמך אשר מתמחה גם בדיני ממונות ובחושן משפט. הרבנים עימם מקיים עו"ד ד"ר דנינו את הליכי הבוררות בשניים בולטים בתחומם ובעלי מוניטין ראויים, ואף הוכשרו על ידי עו"ד דורון דנינו, יחד עם עו"ד רונן סטי, לשמש כבוררים, בקורס פרקטיקום מיוחד שנבנה במיוחד עבורם במושב הדין.

"בוררות ברוח ההלכה" משלבת בין הגורם המשפטי לגורם הרבני-הלכתי. ניהול הבוררות בפני בורר עו"ד יחד עם בורר רב ודיין ממונות, בוחנת באופן רחב יותר של הסכסוך וחוסכת שנים רבות של התנהלות בבית משפט, או התנהלות בבית דין לממונות הנעדר לעתים ממד משפטי מקצועי. הליכי בוררות ברוח ההלכה מתנהלים בשיתוף פעולה מלא בין הגורם המשפטי לגורם ההלכתי, כאשר במקרה של חילוקי דעות בין הבוררים עמדת המשפטן שהוא גם רב תהא המכרעת. 

עו"ד הרב ד"ר דורון דנינו הוא יועץ בכיר במכון הרברט קלמן ליישוב סכסוכים בינלאומיים, ובעל מספר תעודות של מגשר – מישראל, מארה"ב ומאירופה. בנוסף הוא בוגר קורס הבוררים הראשון מסוגו בארץ של לשכת עורכי הדין. עו"ד דנינו צבר ידע רב וניסיון רחב בניהול הליכי גישור ובוררות. 

עו"ד ד"ר דנינו משמש מזה כ 15 שנים כמרצה באוניברסיטת בר אילן, ובנוסף מרצה בקורסים לגישור ובוררות במרכז הבניה הישראלית, מרצה בקורס בוררים של מרכז בר אילן לנדל"ן, מרצה במרכז הישראלי לגישור ובוררות, מרצה בקורסי בוררים מטעם מושב הדין, ועוד. 

בין הרבנים שיושבים בהרכב הבוררות ברוח ההלכה, ואשר עברו קורס בוררים משפטי ניתן למנות את: 

  • הרב יוסף חיים פרץ: מגשר ובורר מוסמך, רב קהילה בקרית אתא, רב העדה הספרדית בחיפה, חתנו ויד ימינו של רבי דוד חי אבוחצירא מנהריה.  
  • הרב הלל מרצבך: רב קהילה ביד בנימין, ראש המכון ללימודי דיינות ורבנות עיר באגוד רבני קהילות, פוסק הלכה מובהק ודיין ממונות, רב צבאי בדרגת סרן. 
  • הרב יהודה שלוש: רב בעיר נתניה, יו"ר אגוד חכמי המערב, דיין ממונות מנוסה. 
  • הרב משה מלכה: רב קהילה בקרית אתא, דיין ממונות מנוסה. 
  • הרב רפאל דלויה: רב קהילה, מזכיר אגוד חכמי המערב, דיין בבי"ד לגיור ודיין ממונות. 
  • הרב ערן מרגלית, רב קהילה בשכונת גילה בירושלים. מראשוני הרבנים שלמדו גישור בצורה מקצועית, מתמחה בדיני משפחה, מקרקעין ונדל"ן, רב צבאי בדרגת רס"ן. 
  • הרב דוד לנקרי: רב קהילה, דיין ממונות, מומחה בהלכות הנוגעות לדיני מסחר וכלכלה. 
  • הרב ישי מייזליש: רב, דיין ממונות, כלכלן ובעל תואר שני במנהל עסקים.